Er is een nieuw logo ontworpen voor de Dorpskerken NOP en het Jeugdplatform. De basisvorm van het logo is een ruit die onderverdeeld is in vierkantjes. Deze vorm is een vereenvoudigde afgeleide vorm van de Noordoostpolder. De vierkantjes symboliseren de verkaveling die veelal bestaat uit rechte lijnen en gezamenlijk een raster vormen. Deze opzet is eveneens te vinden in het logo van de (burgerlijke) gemeente Noordoostpolder.
In de basisvorm is een kruisvorm te ontdekken. In de inrichting van de Noordoostpolder kunnen hierin de hoofdwegen N50 en A6 gezien worden. Vanuit christelijk perspectief verwijst dit kruis naar Pasen: het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Het kruis is een al heel oud beeldmerk van het christelijk geloof. In de Romeinse tijd was het kruis een martelwerktuig. Met de opstanding van Jezus uit de dood heeft het kruis voor christenen een positieve betekenis gekregen: bevrijding van kwaad en uitzicht op eeuwig leven.
Het vierkantje links in het logo dat ietwat loskomt uit de ruitvorm staat voor de verbondenheid met de gemeenschap van Urk. Urk vormt een zelfstandige (burgerlijke) gemeente en ook kerkelijk is Urk in vele opzichten zelfstandig ten opzichte van de polder. De opname in het logo geeft de verbondenheid weer en houdt samenwerking open.
De kleuren die in het logo zijn gebruikt zijn grotendeels overgenomen uit het logo van de Protestantse Kerk (PKN). Het bijbehorende motto van de PKN geeft een uitleg van die kleuren: geloof, hoop en liefde.
De kleur geel verwijst naar het geloof in de opgestane Heer Jezus Christus. Geel is de kleur van licht, lente en nieuw leven (Pasen). Ook wordt de kleur geel wel geassocieerd met optimisme, de emotie waarmee christenen een mooie toekomst verwachten. Dat brengt ons bij de tweede kleur.
De kleur wit verwijst naar hoop. Wit is eigenlijk geen kleur in zichzelf, maar de optelsom van alle kleuren. Het weerkaatst alle licht, waardoor wij het als wit zien. Wit is de kleur van zuiverheid en puurheid (heiliging). Tegelijk betekent wit hoop op een betere (hemelse) toekomst. De witte kleur past goed bij de vorm van het kruis, omdat het lijden en sterven van Jezus ons aanzet tot zuiver leven en zijn opstanding onze hoop bevestigt dat ooit de hemel op aarde zal komen.
De kleur oranje betekent liefde. Veel gebruikte associaties voor oranje zijn warmte en rijkdom. De oranje kleur is de basiskleur in het logo. Het verwijst naar de basiskleur in het logo van de PKN en is verbonden met de typerende kleur voor Nederland en het koningshuis. In christelijk perspectief verwijst oranje naar ‘gemeenschap’ of ‘verbondenheid’ in het geloof. Het samen leven als ‘broeders en zusters’ en als gezin van God de Vader kan worden beleefd als een enorme rijkdom.
In onderscheid met het logo voor de Dorpskerken zijn in het logo voor het Jeugdplatform de contouren van enthousiaste jongeren weergegeven die elkaar vasthouden. Natuurlijk verwijst dit naar het verbindende enthousiasme waarmee de jongeren uit de dorpen hun leven vorm geven en in de toekomst de kerk in de polder zullen dragen.
Ds. Gerlof van Rheenen